,

Psykisk ohälsa ökar

Att det ökar bland dom unga är kanske inte så chockerande. Inte för mig iaf. Men att dom unga, som i de här fallet – barn, inte får mer hjälp tycker jag är rätt så mycket mera skrämmande! I torsdags var jag och lyssnade på Lisa Lange Bengtsson, en helt fantastisk kvinna som föreläser om just Psykisk ohälsa. Inte bara för att hon själv lever med de. Utan också för att hennes barn – tyvärr – råkat ut för mobbning och även dom lever med psykisk ohälsa. Ni kan läsa lite om henne här eller varför inte följa hennes Instagram. Då i torsdags så bjöd hon in politikerna för att få dom och förstå de viktiga i de. Få dom att öppna upp ögonen lite mera. Och att vi inte längre bara kan stå och se på. Som de gamla ordspråket: ”Vi ärver inte jorden av våra fäder, vi lånar den av våra barn.”

En väldigt bra påminnelse till oss vuxna om hur viktigt det är att vi är förebilder för våra små.

Jag hoppas verkligen att politikerna tar tag i detta. Ser till att vi kan utvecklas inom detta och tar hand om våra barn! Det ska inte ta allt för lång tid att få komma till BUP. Det ska inte vara väntetid på att få träffa psykologer eller terapeuter. Man som förälder eller familjer ska inte behöva slussas mellan skolan, kuratorer, arbetsterapeuter, socialen, skolhälsa osv… En klarare kommunikation och bättre samarbete mellan olika parter stod högst på listan, både hos politikerna och från Lisa (som den här kvällen representerade många föräldrars röster). Även jag passade på att göra min röst hörd. Tror man kunde både höra och se på mig hur upprörd jag var att man inte kommit längre fram i arbetet. För 20 års sedan när Lisa råkade ut för detta så återstår problemet men 100 ggr värre och jag hoppas innerligt att om 20 år framåt att vi inte står och stampar på samma grop fast ännu djupare och kan knappt ta oss upp därifrån.

En utav politikerna som fanns på plats, när hon inte är politiker så är hon lärarinna, berättade att skolverket har väldigt mycket fokus på hur man kan höja betygen på skolungdomarna. Och jag reagerade på detta. Inte konstigt att betygen inte höjs när pressen på barn och ungdomarna är alldeles för höga! Allting speglar sig rätt så bra om man tänker efter. Pressen är för höga och kommer förmodligen hemifrån eller genom sociala medier. För tror det eller ej, barn och ungdomar är extremt påverkade av de som händer i våra skärmar. Man ska se ut på ett visst sätt, man ska bete sig på ett visst sätt och är man inte på de sättet som visas utåt så ”duger” man inte. En annan politiker som också var med den kvällen, hon arbetar som boendestödjare i vanliga fall. En familj var alldeles för tvivlad över att dom hade så stökigt och fick ångest för de. Politikern/boendestödjaren visste inte ifall hon skulle skratta eller gråta. För enligt henne så var deras hem mer än ok, nästintill perfekt, hon tom sa det till familjen att ni ska se hur det ser ut hos mig. Hon tog faktiskt kort på sitt hem och skickade den bilden till den familjen. Vilket jag tycker är så bra! Vi är lite sådana tyvärr, vi visar inte vår verkliga vardag. Vår verkliga liv. Att den är stökig och rörig och skitig och ja… allt annat än just perfekt. Vi borde bli bättre på de och visa den nakna sanningen. Den enda sanningen! Inte de fejket vi publicerar på nätet.

Jag medverkade den kvällen som förälder. Om jag kan stödja Lisa i kampen för barnens hälsa, om jag kan representera oss föräldrar i de och jag vill även slåss för mina barns välmående! Alla kan inte göra allt men alla kan göra något.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du vara med och diskutera?
Bara att dela med er av era tankar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.