Bli Influencer

av Camille
socialmedia

Som ni kanske redan vet och har förstått med mig är att jag är en kvinna med många idéer, visioner, drömmar, ja… en kvinna med en del bollar i luften. Det gäller att jonglera rätt och förstå när man ska plocka ner en boll och låta den rulla vidare. Än så länge har jag inte riktigt hittat den rätta bollen men jag hoppas att det kommer snart.

En utav många av mina idéer är bl.a. att försöker ge sig in lite mer som influencer. Jag var på god väg för många många år sedan, innan B föddes, då hade jag en del samarbeten. Tyvärr så fick jag lägga det åtsidan för att jag blev gravid och mamma. Vilket kanske var dumt så här i efterhand för jag hade förmodligen haft allt de där mer rullandes nu. Det är lätt att vara efterklok men tanken är att försöka göra det mer helhjärtat denna gången. Just nu anses jag vara en sk Micro influencer. Jag får varannan till var tredje månad förfrågan om samarbeten (senast var igår kväll). Förfrågan jag fick igår fick mig att fundera på detta, med tanke på att jag får förfrågningar då och då så kanske det är dags att få förfrågningarna oftare? Dessutom hade det varit gött att vara den som ställer kraven och inte tvärtom. Så jag tänkte höra med er om ni vill följa med på min resa, från att vara en No body till att bli en InfluencerNu anser inte dom (företagarna och samarbetspartner) mig som någon No body utan det är mina ord. För mig är jag No body i sociala kanaler och det ska jag ändra på nu. Hoppas ni vill följa med.

Här kommer lite tips och tankar på vad man ska tänka på ifall man vill bli Influencer som jag:

1. Nischa dig

Är du rolig, grym på smink, har ett stort intresse för växter eller kanske är ett träningsfreak? Hitta just det du är bra på och fokusera på just det. För att bli en framgångsrik influencer krävs uthållighet och hårt arbete – det är därför mycket viktigt att du brinner för det du väljer så att du själv inte tappar intresset.

2. Hitta din målgrupp

Fastställ din målgrupp. Ju bättre koll du har på dina följare ju större är chansen att lyckas. Genom att veta vad ens fans uppskattar blir det betydligt enklare att skapa lyckat material.

3. Anpassa dig

Det kan vara smart att välja en huvudkanal som du lägger mest fokus på. Det kan till exempel vara en blogg, ett Instagram konto eller en YouTube kanal. Se till så att det material du lägger upp; bilder, videor, ljudinspelningar eller texter är anpassade efter den plattform du använder dig utav. Det ser betydligt mer proffsigt ut. Vill du använda dig utav flera plattformar, så kan materialet behöva anpassas därefter.

4. Uppdatera regelbundet

När du väl är igång så gäller det att uppdatera flödet regelbundet. Flera gånger per dag om möjligt. Det behöver inte vara långa romaner eller ett helt fotoalbum. Mindre (men proffsiga och genomtänkta) uppdateringar räcker långt.

5. Sprid din kanal

Följare hittar inte automatiskt till din kanal. Se till att marknadsföra dig på flera olika sätt. Du kan bland annat be om att få skriva gästinlägg hos en annan influencer, kommentera frekvent på liknande konton och sprida din kanal på flera plattformar.

6. Lyssna till dina följare

Ta hand om och lyssna på dina följare. Dina fans är det viktigaste som finns. Genom att publicera underhållande material som passar just din publik kommer du få fler likes, delningar och kommentarer.

7. Optimera

Se till att SEO-optimera ditt material, använd dig utav trendande hashtags och nyckelord samt länkar. Då är chansen större att fler hittar till just din kanal.

8. Var personlig

Var personlig och äkta när du lägger upp material. Det leder till en engagerad och hängiven fanbase. De är människor precis som du.

9. Marknadsför det du tror på

Tjänar pengar gör du framförallt genom att marknadsföra företags produkter och tjänster på din kanal. Se till att det går i linje med din kanal och vad du själv står för. Det kan gå snabbt att rasera ett rykte med ett ogenomtänkt beslut.

Andra inlägg att läsa