Cyberpunk 2077 – buggigt och upprör känslor hos mig

av Camille
cyberpunk-2077-johnny-silverhand

Den kanske mest omtalade och efterlängtade spel släpptes nyligen och denna hype går ju inte att missa. Många entusiastiska fans har gett den både ris och ros. Det som kanske cirkuleras mest just nu är hur buggig spelet är.

Jag har själv ingen erfarenhet av spelet då jag ännu inte har hunnit spela den. Och ärligt talat så vet jag inte om det är något jag vill spela heller. Mycket pga det min man har berättat om spelet, tydligen en del naket och kanske det som fått mig att reagera mest – mycket (personliga) inställningar om karaktären som jag inte riktigt uppskattar. Så varför ska jag då vara supportande till spelet? Låt mig förklara närmare vad jag menar och varför…

Detta är inget som är unikt bara för att det är Cyberpunk. Utan inställningarna har funnits i andra speltitlar tidigare. Jag har aldrig varit en fantast av spel där man kan påverka karaktärens utseende just för att jag kommer ifrån en bakgrund där utseende har förstört min syn på mig själv och hur andra ser på mig. Vilket ledde till ätstörning som tonåring. Nu när jag dessutom är mamma så är detta ingenting jag vill att pojkarna ska vara med om. Jag må vara ”frisk” ifrån min ätstörning men man kommer aldrig ifrån den psykiska ohälsan man har kring den. Jag vet inte om ni förstår vad jag menar och missförstå mig inte, jag älskar mitt utseende, stor trivs i min kropp och är nöjd med min vikt. Att gå upp i vikt är något jag har kämpat med länge och lyckades för ett par år sedan med detta. Vägde som mest 90 plus kilo. Vilket är mycket med tanke på att jag bara är 1.62 cm (kort) lång. Det som fick mig att inse när jag vägde så mycket var att min energi nivå påverkade mig och pojkarna negativt. Jag hade inte orken att leka med dom och sa nej till dom mer än vad jag sa ja. Det blev min väckarklocka.

Vilket fall… Ni som följer mig på sociala medier och här på bloggen, så vet ni att jag haft en viktresa nu och har gått ner runda slängor 15kg. Vilket är en fantastisk bedrift bara de! De som jag har varit mest imponerad av är min mentala resa som jag har fått uppleva under min viktresa. Sen att jag har gått ner x antal kilo är för mig plus i kanten.

De jag skulle komma fram till när det gäller ett spel som Cyberpunk. De med dom personliga inställningarna. Jag fick till mig att man kan verkligen gå in på detaljer gällande kroppstypen på sin karaktär. De där med att ändra utseende är egentligen inget nytt, men när man är och fingrar på detaljerade kroppsdelar som naglar och sitt könsorgan… Då tycker jag det har gått för långt. Bysten, läppar, hår, midja osv… Det är sedan ”gammalt” men att man nu även ska ”normalisera” och ”inkludera” naglar och könsorgan är för mig vidrigt. Spelvärlden i den ”gamla” bemärkelsen är redan vidrig som den är. Vi pratar väldigt mycket om hur sociala medier förstör den ideala kroppstypen, men vad gör då inte spelvärlden?? Hur kan en karaktär bli bättre i sina skils och abilities genom att välja storleken på utseendet? Jag får inte ihop de. Och det om något måste trigga igång fler än mig, att vi accepterar detta, att vi mer och mer anser att detta är ”normalt”. Hur kan detta vara ok?

Världen har gått och blivit så skev. Att vi numera hyllar kurviga kvinnor som vågar visa upp sig naket eller inte naket för att dom försöker normalisera den snea världen vi själva har skapat. Att kvinnor mer eller mindre blir hyllade för att dom är feminister för att dom vågar säga nej och stå upp för kroppsidealet.

Jag behövde få ur mig detta, för jag vill vara en utav dom som säger nej till detta. Som på något sätt vill påverka, som vill återgå till vårat ”normala” jag. Där det faktiskt är ok att vara kort och tjock, finnig, flåtigt hår, osymetriska byst, små läppar, mustasch på sin överläpp och kanske en aning för mycket kroppsbehåring. Det är detta som är de normala, det är så här vi människor ser ut, det är dessa vi ska älska! Inte dom som vi själva skapar, tvingar våra döttrar och söner till att ex. lägga sig under kniven för att dom vill uppnå idealet vi skapar i en fantasivärld. För den världen existerar inte!

Andra inlägg att läsa